BUN VENIT!


 
AcasaAcasa    FAQFAQ  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Radio Speranta Romania

Ultimele subiecte
»  Azi sa stins o stea
Vin Oct 11, 2013 8:06 pm Scris de gina.gina

» Steaua e favorită cu Rapid
Joi Apr 11, 2013 6:21 am Scris de Admin

» Stiinta si sanatate!
Vin Mar 01, 2013 8:58 am Scris de Admin

» Sport!
Mar Feb 26, 2013 2:11 am Scris de Admin

» PAPA BENEDICT
Lun Feb 11, 2013 5:11 am Scris de Admin

» Coreea de Nord se pregăteşte de RĂZBOI.
Joi Ian 31, 2013 8:19 am Scris de Admin

» REVISTA PRESEI
Mier Ian 09, 2013 11:20 am Scris de Admin

» SPORT
Vin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» SPORT
Vin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» Administraţia Naţională de Meteorologie.
Mier Dec 19, 2012 11:43 pm Scris de George

» Despre dezamagire
Mar Dec 18, 2012 1:45 am Scris de Lucia

» Structura Cabinetului şi nominalizările pe portofolii
Mar Dec 18, 2012 1:35 am Scris de Admin

»  Sfântul Ierarh Nicolae
Mier Dec 05, 2012 10:54 pm Scris de Admin

» De Ziua Naţională...
Sam Dec 01, 2012 8:59 am Scris de Admin

» Steaua-Dinamo
Dum Noi 04, 2012 10:49 am Scris de Admin

» Abracadabra
Joi Oct 25, 2012 3:10 pm Scris de Admin

» Intre inder si drac!
Joi Oct 25, 2012 3:07 pm Scris de Admin

» Costel
Joi Oct 25, 2012 3:04 pm Scris de Admin

» Leonard Cohen
Joi Oct 25, 2012 2:04 pm Scris de Admin

» Rezultate înregistrate în partidele disputate, joi, vineri, sâmbătă şi duminică, în etapa a XII-a a Ligii I, programul meciurilor de luni şi clasamentul competiţiei:
Lun Oct 22, 2012 4:26 am Scris de Admin

Subiectele cele mai active
Jocul Spanzuratoarea...
CE MUZICA ASCULTATI?
Muzica romaneasca
MUZICA INTERNATIONALA
Super bancuri.
Sa inceapa Trivia!
FOLCLOR
SA NE REAMINTIM.....
Meniu de post
LA MULTI ANI 2012!
Cuvinte-cheie
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata

Distribuiţi | 
 

 STIRI

In jos 
AutorMesaj
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: STIRI   Joi Mar 29, 2012 5:55 am

Bolnavii nu vor fi daţi afară din spital, dar trebuie să fie internaţi atât cât este [color:169f=#0494E1 !important]necesar, nu să stea două săptămâni cu o amigdalită simplă, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

"Trebuie să ţinem bolnavii atât cât este [color:169f=#0494E1 !important]necesar, nu dăm afară pe nimeni din spital, toată lumea va rămâne în spital atât cât trebuie. Nu trebuie să stai două săptămâni cu o amigdalită simplă sau după o intervenţie simplă să stai trei zile. Vom cere părerea unor experţi pentru aceste lucruri", a spus ministrul Sănătăţii.


Ritli Ladislau a subliniat că orice om are dreptul la pachetul de bază, iar sistemul public de sănătate garantează gratuitate pentru urgenţă, bolile infecţioase, naştere şi lăuzie.

"Oricine are dreptul la pachetul de bază. Acesta cuprinde şi garantează sistemul public de sănătate, urgenţele, bolile infecţioase, naşterea şi lăuzia. Am umblat la spitalizări. Acestea sunt extrem de costisitoare, extrem de scumpe", a mai spus Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a precizat că deocamdată nu se ştie cum va arăta pachetul de servicii de bază, dar toate sistemele încearcă reducerea listelor de aşteptare.

"Nu ştiu cum o să arate pachetul final de bază, dar toate sistemele de sănătate încearcă să reducă la minimum listele de aşteptare. Sunt inevitabile în anumite circumstanţe. Nu este simpatic şi nu este agreat de niciun sistem de sănătate", a mai spus Ritli Ladislau.

Întrebat ce s-a întâmplat cu spitalele care au fost închise în mandatul fostului ministru, Ritli Ladislau a spus că banii economisiţi prin reorganizarea lor au rămas în sistem.

"Pe lista de spitale au fost 67 de unităţi care nu aveau voie să încheie contracte cu [color:169f=#0494E1 !important]Casa de Asigurări. La cele care s-au desfiinţat, personalul a fost distribuit în altă parte, iar bunurile au fost transferate la alte spitale. Acea sumă care s-a economisit a rămas în sistem. A fost orientată spre ambulatoriu de specialitate, spre sistemul de spitalizare de zi", a spus Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că este surprins de faptul că nu a fost agreată ideea organizării unor centre multifuncţionale.

"Sunt foarte surprins că nu au fost agreate centrele multifuncţionale. Acestea pot înlocui aproape în întregime un spital. Diferenţa este că se oferă îngrijiri medicale populaţiei din mediul rural foarte aproape de domicilul acestora. Centrul multifunţional are specialişti, are paturi de zi, iar pacienţii pot fi supravegheaţi 24 de ore din 24. În plus, există laborator şi radiologie. Nu este însă spitalizare şi nu este persoană juridică", a explicat Ritli Ladislau.

La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 5:56 am

Aproximativ 250.000 de bolnavi au fost internaţi, în 2011, în cele 19 spitale ale municipalităţii, iar aproape jumătate de milion de [color:9aba=#0494E1 !important]persoane au avut internare de o zi, a declarat, joi, directorul Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Marius Savu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

"Dacă punem şi aparţinătorii, au trecut peste un milion de oameni prin spitalele din Capitală, ceea ce înseamnă foarte mult. E mult pentru numărul de medici şi de asistente pe care îl avem. Am ajuns la un paradox. Dacă acum câţiva ani nu aveam pacienţi la Colţea pentru că era în construcţii, acum am ajuns să-i trimitem pentru tratamentele oncologice de întreţinere în judeţe, pentru că spitalul este sufocat de cereri din Bucureşti şi din ţară", a spus directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Mariu Savu a atras atenţia că, din păcate, donaţiile nu se numără printre sursele de finanţare ale spitalelor.

"O sursă de venit, pe care nu o văd în Bucureşti, este partea de donaţii. Oamenii cu bani din România nu prea dau bani pentru spitale", a spus Savu.

El a adăugat că o altă problemă a spitalelor care ar trebui să fie rezolvată este resursa umană.

"Vorbim aici de normarea pe pat. Nu văd de ce nu poţi să angajezi oameni dacă ai [color:9aba=#0494E1 !important]buget. Nu este suficient să avem posturi ocupate, ci să stimulăm personalul care de fapt îngrijeşte bolnavul. Vorbim aici de felul în care poţi să-i remunerezi, pentru că nu avem instrumentele legale necesare pentru a putea face acest lucru", a mai spus directorul ASSMB.


Marius Savu a precizat că, în opinia lui, spitalele nu se vor putea dezvolta în lipsa parteneriatelor public-private, dar a atras atenţia unităţile sanitare că trebuie să-şi păstreze caracterul social.

"Va trebui să păstrăm caracterul social al spitalului public. Nu ştiu cum vom face acest lucru, dar sunt mulţi oameni necăjiţi care au [color:9aba=#0494E1 !important]acces în spitalele publice. Va fi foarte important de văzut cum o să obligi aceste spitale să nu se ducă doar spre zona profitului şi să accepte astfel de pacienţi. (...) Spitalul trebuie să funcţioneze autonom, independent şi în competiţie cu cele private, dar trebui să existe obligativitatea de a lăsa liber accesul celor care nu-şi permit să beneficieze de anumite asigurări", a subliniat Marius Savu.

La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, ai companiilor private de asigurări şi ai producătorilor de medicamente.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 5:57 am

Noua Lege a sănătăţii ar putea permite medicilor români să ofere servicii private în spitalele publice, lucru practicat deja în multe ţări din Uniunea Europeană, a declarat, joi, seceretarul de stat Vasile Cepoi, la conferinţa Mediafax talks about Health Reform, care a reunit peste 250 de [color:6fdf=#0494E1 !important]persoane.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că până acum două săptămâni au avut loc consultări pentru a identifica principalele aşteptări pe care societatea le are privind [color:6fdf=#0494E1 !important]noua Lege a sănătăţii, fiind discutate principalele propuneri, urmând să se stabilească cum vor fi înglobate în viitoarea lege.


Secretarul de stat a precizat că, referitor la asigurările de sănătate, opţiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru cel complementar.

"Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru că presupune multe reglementări, dar lucrăm la un astfel de proiect", a spus Cepoi.


În privinţa reorganizării spitalelor, secretarul de stat a afirmat că toată lumea a fost de acord că ar fi bine ca ele să nu mai fie unităţi bugetare pentru a nu mai fi constrânse de reglementările bugetare.

Vasile Cepoi a precizat că reorganizarea spitalelor în unităţi nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicând că în prezent spitalele sunt constrânse de anumite reguli: cât [color:6fdf=#0494E1 !important]personal să aibă, care să fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerării suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanţă.

El a adăugat că o eventuală modificare ar da libertatea unităţilor medicale de a alege [color:6fdf=#0494E1 !important]personal, de a face angajări atunci când e nevoie, de a remunera activitatea fiecăruia în funcţie de calitatea şi volumul muncii, dar şi libertatea de a desfăşura o activitate privată în sistemul public şi care să aducă beneficii şi spitalului.

"În majoritatea spitalelor, la ora unu - două activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleacă în privat pentru că resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi dacă spitalul ar putea să-i dea posibilitatea să desfăşoare tot în spital aceste activităţi private? O astfel de decizie ar aduce beneficii şi spitalelor. (....) Nu e o inovaţie românească, se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană. Sperăm să facem acest lucru încă din acest an. Vom face modificări la Legea 95", a declarat Vasile Cepoi la conferinţa Mediafax talks about Health Reform.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a mai precizat că, în cadrul dezbaterilor, cea mai acceptată formă de reoganizare a spitalelor a fost fundaţia, adăugând că se doreşte implementarea acestui lucru încă din acest an, printr-un proiect pilot.

"Vrem să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele şi în ce măsură decizia va fi primită cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un număr mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Eşantionul trebuie să ne dea date semnificative şi trebuie să cuprindă toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orăşenesc, din fiecare categorie va trebui să avem câte un spital", a mai spus Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a mai vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei autorităţi naţionale care să evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu şi pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate şi care ar trebui să treacă la sistemul suplimentar de asigurări.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi secretarul de stat Vasile Cepoi explică joi, la Mediafax Talks about Health Reform, noul concept de organizare a spitalelor şi sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătăţii. Şi ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, este aşteptat la copnferinţă, care este organizată de Mediafax şi Ministerul Sănătăţii, iar evenimentul are [color:6fdf=#0494E1 !important]loc la Hotel Novotel Bucureşti, Sala Paris.


Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 5:58 am

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuală nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, [color:bb54=#0494E1 !important]nou minim istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi să menţină cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.

"CA al BNR reafirmă că [color:bb54=#0494E1 !important]banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată în comunicatul semnal transmis de banca centrală.BNR a decis să menţină ratele rezervelor minime obligatorii constituite de instituţiile de credit, la 15% în cazul pasivelor în lei şi 20% pentru pasivele în valută.

Analiştii financiari bancari au anticipat într-o largă majoritate că BNR va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată. De asemenea, aproape 80% dintre analişti au anticipat că [color:bb54=#0494E1 !important]banca centrală nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii.


Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au răspuns la sondajul periodic plasează dobânda de politică monetară la 5% (răspunsurile variază între 5% şi 5,25%). La finalul anului 2013, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la 5% (estimările variază între 4% şi 5,75%).

[color:bb54=#0494E1 !important]Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent, coborând la nivelul de 2,6% în luna februarie 2012 de la 3,14% în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată s-a redus de asemenea, ajungând la nivelul de 2,05%, faţă de 2,37% în luna decembrie 2011, se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR.

Scăderea ratei anuale a inflaţiei la un nivel minim istoric este rezultatul îndeplinirii programului economico-financiar prevăzut în cadrul acordurilor cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii internaţionale. Pe fundalul menţinerii unui ansamblu adecvat al condiţiilor monetare reale în sens larg, disiparea impactului majorării taxei pe valoarea adăugată şi evoluţia relativ favorabilă a preţurilor produselor alimentare au contribuit la decelerarea rapidă a inflaţiei.

În aceste condiţii, banca centrală a început în toamna anului 2011 un ciclu de reducere a ratei dobânzii de politică monetară şi de adecvare corespunzătoare a condiţiilor lichidităţii, mişcările fiind receptate rapid de către piaţa monetară prin scăderea ratelor dobânzilor interbancare sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară. Îmbunătăţirea condiţiilor pieţei monetare a indus o tendinţă continuu descendentă a randamentelor titlurilor de stat pe piaţa primară, piaţa secundară a acestora devenind de asemenea mai activă, cu impact favorabil asupra redistribuirii lichidităţii în sistemul bancar.

Cu toate acestea, tensiunile şi incertitudinile asociate crizei datoriilor suverane la nivel european s-au resimţit şi pe piaţa bancară românească prin limitarea expunerilor reciproce între instituţiile de credit. Aceasta a exercitat un impact nefavorabil asupra distribuţiei lichidităţii în sistemul bancar şi pe piaţa monetară şi a impus intensificarea rolului de reglare a lichidităţii al băncii centrale, în consonanţă cu tendinţele pe plan european şi mondial. Coroborate cu particularităţile raportului dintre credite şi depozite la nivelul fiecărei bănci în parte şi cu procesul de reducere a datoriilor de către unele instituţii de credit în linie cu tendinţe similare aflate în desfăşurare pe plan european, dezvoltările menţionate anterior se reflectă într-un proces mai lent de redresare a creditării sectorului privat.

Dinamizarea activităţii pe piaţa secundară a titlurilor de stat, alături de refacerea încrederii operatorilor şi a investitorilor va contribui astfel la atenuarea distribuţiei neuniforme a lichidităţii, asigurând alocarea mai bună a resurselor. Datele statistice aferente lunii februarie 2012 privind evoluţia ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului neguvernamental sunt aşteptate să confirme continuarea transmisiei semnalului monetar, în principal pe segmentul creditelor pentru sectorul companiilor nefinanciare, unde ritmul de creştere al creditelor noi în lei este apropiat de cel al împrumuturilor nou acordate în valută, se menţionează în comunicat.

Evaluarea perspectivelor inflaţiei reconfirmă decelerarea în perioada imediat următoare atât a inflaţiei totale, cât şi a celei de bază. Evoluţiile indicatorilor macroeconomici atestă persistenţa deficitului de cerere agregată în condiţiile temperării dinamicii anuale pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor pe fondul accentuării incertitudinilor privind perspectivele creşterii economice la nivel european.

Efectele statistice de bază vor determina creşterea temporară a ratei anuale a inflaţiei în a doua parte a anului 2012, fără însă ca aceasta să depăşească intervalul de variaţie din jurul ţintei de 3%. Aceste perspective confirmă necesitatea menţinerii unui ansamblu al condiţiilor monetare reale în sens larg adecvate variaţiilor anticipate ale ratei anuale a inflaţiei de-a lungul întregului orizont de prognoză.

Consolidarea inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei creează premise favorabile menţinerii stabilităţii financiare şi obţinerii unei creşteri economice sustenabile. Cu toate acestea, riscurile interne asociate contextului electoral, alături de incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale unor preţuri volatile, reclamă o calibrare în continuare judicioasă a conduitei politicii monetare în vederea ancorării eficace a anticipaţiilor şi pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

BNR reiterează că atingerea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, în contextul îndeplinirii angajamentelor convenite în cadrul acordurilor cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, este esenţială pentru obţinerea unei creşteri economice de durată. În acest sens, accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi refacerea graduală a cererii interne vor conduce la redresarea pe baze sustenabile a economiei româneşti.

CA al BNR reafirmă că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea corespunzătoare a instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 2 mai 2012, când va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflaţiei.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 6:00 am

Banca Naţională a României a obţinut anul trecut un profit brut de 301,4 milioane lei, (70 de milioane de [color:7c85=#0494E1 !important]euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010.

Banca centrală a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de [color:7c85=#0494E1 !important]euro), reprezentând, potrivit legii, 80% din câştig, astfel că profitul net rămas la dispoziţia băncii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro)
, potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX.

Suma rămasă va putea fi distribuită de [color:7c85=#0494E1 !important]banca centrală pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finanţare, pentru fondul de participare a salariaţilor la profit şi pentru rezerve la dispoziţia Consiliului de Administraţie, în condiţiile în care nu are de acoperit pierderi din alţi ani.


Deşi pe piaţa internă BNR s-a poziţionat ca creditor net în 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scăderea randamentelor pentru obligaţiunile suverane ale statelor şi entităţilor cu rating AAA, pricipalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internaţionale.

Rezervele valutare la BNR au crescut în decembrie cu aproape 1,5 miliarde [color:7c85=#0494E1 !important]euro, pe fondul intrărilor de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi au închis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, uşor mai sus decât valoarea din decembrie 2010, când totalizau 32,4 miliarde euro.


Rezervele valutare au avut oscialaţii relativ reduse în cursul lui 2011, menţinându-se în general uşor peste nivelul de 32 de miliarde [color:7c85=#0494E1 !important]euro, cu excepţia lunii noiembrie, când au atins un minim de 31,74 miliarde euro, după o perioadă de câteva luni în care dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii repetate pe piaţa valutară pentru susţinerea monedei naţionale.

Potriviti raportului anual, BNR a avut în 2010 un profit de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic faţă de rezultatul raportat în urmă cu trei ani, în special din cauza unor încasări mai mici din dobânzi.

În 2010, veniturile din dobânzi ale băncii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici faţă de încasările de 3,12 miliarde de lei din 2009. Cheltuielile cu dobânzile au scăzut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.

Pe partea operaţiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetară au scăzut cu mai mult de jumătate în 2010, de la 102,8 milioane de lei în 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Tot atunci, câştigurile nete realizate din operaţiuni valutare au scăzut cu 46%, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei în 2009.

Pe de altă parte, sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane lei.

Cu toate acestea, băncile şi-au îmbunătăţit semnificativ costul riscului odată cu trecerea la sistemul internaţional de raportare financiară (IFRS), eliberând în prima lună a acestui an circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite după regulile contabile româneşti.

Sumele eliberate în ianuarie acoperă de zece ori întreaga pierderea cumulată pe ultimii doi ani, iar dacă ar fi tratate de către toate băncile ca profit distribuibil ar rezulta cel mai mare câştig anual din istoria sistemului.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 6:02 am

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că actuala lege electorală este "criminală pentru România", el arătând că lumea interlopă a intrat în politică, iar beizadelele primesc cadou de la părinţi [color:6eba=#0494E1 !important]locuri de parlamentar.

Deputatul PDL a spus că la nivelul comisiei a fost făcută o analiză a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc.

"Am vrut să avem o analiză foarte clară a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc şi evoluţia sa de la aceea de a te folosi de oamenii politici şi până aţi atinge scopul. Au depăşit această situaţie în 2004, au început să intre ca şi consilieri locali, judeţeni, iar în 2008 au depăşit şi această barieră şi au intrat direct în viaţa politică spunând «Ce nevoie mai am eu de politician când pot să intru cu bani să fac eu politică?» şi am ajuns la această nenorocire", a afirmat Preda.


În opinia sa, pericolul din toamna aceasta este că "pe sistemul acesta labil de vot" vor intra în Parlament oameni cu bani.

"Beizadelele României nu mai primesc de la părinţii lor cadouri precum Jaguar, Porsche, Bentley. Vor primi cadouri locuri de parlamentar. Asta se primeşte la 23 de ani, fie că eşti fată, fie că eşti băiat - «Hai să-ţi dea tata un loc în Parlament. Ce problemă e pentru mine să bag un milion de [color:6eba=#0494E1 !important]euro să fac fetiţa mea, care a terminat acum o facultate, s-o fac parlamentar sau băiatul meu să-l fac parlamentar?». Astea vor fi multiplicate. S-au întâmplat şi în 2008, avem cazuri. Se vor întâmpla şi în 2012 mai abitir, dacă nu schimbăm legea, dacă nu facem societatea civilă să aibă un cuvânt de spus", a mai declarat Cezar Preda.


Prezentăm fragmentul pe această temă din interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către deputatul Cezar Preda, liderul PDL Buzău:

Reporter: Au fost multe cazuri de corupţie, multe acuzaţii, mulţi membri ai PDL în funcţii importante reţinuţi...

Cezar Preda: Şi?

Reporter: Cum afectează partidul?

Cezar Preda: Bineînţeles că îl afectează. Vedeţi, apropos de asumarea politicianului, a lucrului pe care îl face, nu trăim o asumare totală şi o asumare corectă. Avem un produs, o lege electorală, care este criminală pentru România. Şi aici am să vă spun un lucru pe care nu l-am mai spus până acum: din analizele făcute de mine, am avut în calitate de preşedinte al Comisiei de control al SRI, printre acţiunile pe care le-am făcut în comisie, şi aici pot să dau numele unui coleg, noi doi am accelerat această problemă, domnul senator Daniel Savu de la PSD, în care am vrut să avem o analiză foarte clară a penetrării lumii interlope în spaţiul politic românesc şi evoluţia sa de la aceea de a te folosi de oamenii politici şi până aţi atinge scopul. Au depăşit această situaţie în 2004, au început să intre ca şi consilieri locali, judeţeni, iar în 2008 au depăşit şi această barieră şi au intrat direct în viaţa politică spunând "Ce nevoie mai am eu de politician când pot să intru cu bani să fac eu politică?" şi am ajuns la această nenorocire.

Pericolul din toamna aceasta este că oamenii, pe sistemul acesta labil de vot, cu bani vor intra în Parlamentul României. Şi vor intra oameni care vor multiplica aceste derapaje de la ce înseamnă mentalitate. Pentru că pe bani se face. Şi ca o concluzie, aş vrea să mă duc puţin în spaţiul românesc al cadourilor care se fac.

Eu am fost obişnuit că în politică nu se fac cadouri. Trăiesc o mare insatisfacţie observând că în politică se fac numai cadouri. Inclusiv ieri (marţi - n.r.), când ne-am adunat două Camere reunite ale Parlamentului să votăm cinci, şase sinecuri pentru funcţiile acelea de zece mii de [color:6eba=#0494E1 !important]euro şi ne-am mai adunat o singură dată, acum o lună, tot pentru aşa ceva. Nu reuşeşte acest plen să dezbată rapoartele SIE, rapoartele SRI pe ani de zile. Nu reuşim, dar pentru cadouri, pentru că poate să-mi spună oricine, astea sunt nişte cadouri ale apropiaţilor. Cu excepţie, nu pot să spun că în totalitate. Sunt şi oameni responsabili chiar de la noi aleşi care meritau chestia asta, pentru că sunt profesionişti, dar aş extinde aceste cadouri şi aş vrea să vă spun un singur lucru.

Beizadelele României nu mai primesc de la părinţii lor cadouri precum Jaguar, Porsche, Bentley.

Vor primi cadouri locuri de parlamentar. Asta se primeşte la 23 de ani, fie că eşti fată, fie că eşti băiat - "Hai să-ţi dea tata un loc în Parlament. Ce problemă e pentru mine să bag un milion de [color:6eba=#0494E1 !important]euro să fac fetiţa mea, care a terminat acum o facultate, s-o fac parlamentar sau băiatul meu să-l fac parlamentar?".

Astea vor fi multiplicate. S-au întâmplat şi în 2008, avem cazuri. Se vor întâmpla şi în 2012 mai abitir, dacă nu schimbăm legea, dacă nu facem societatea civilă să aibă un cuvânt de spus. Aduceţi-vă aminte, în 2004 noi am dat afară şi cu Traian Băsescu mulţi colegi de-ai noştri, pe care societatea civilă i-a considerat că sunt incompatibili şi i-am scos de pe liste pe toţi. Şi erau colegi cu care fusesem în bătălie şi am spus: "Mă, dacă ţara asta vrea să ne cccăţim puţin...". În 2008 n-am mai avut acest filtru.


Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 6:03 am

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, în plenul PE, că Slovacia şi România au un deficit în ceea ce priveşte politica minorităţilor, iar Sogor Csaba a afirmat, la rândul său, că trebuie rezolvate tensiunile minoritare, iar autonomia politică este cea mai bună soluţie.

Cei doi au luat cuvântul în timpul unei dezbateri în plenul PE referitoare la raportul privind aderarea Serbiei, ambii exprimându-se în limba ungară.

Laszlo Tokes a salutat raportul privind aderarea Serbiei, precizând că "satisfacerea criteriilor de la Copenhaga şi prevederilor Tratatului de la Lisabona a fost o cerinţă majoră pentru acordarea statutului de candidat".

"Însă sunt învăţăminte care trebuie trase de aici pentru Slovacia şi România, care au un deficit în ceea ce priveşte politica minorităţilor, mai ales abordarea coerentă a Consiliului [color:5f30=#0494E1 !important]European - e vorba de minorităţile din aceste ţări. Concluziile Consiliului şi moţiunea pentru rezoluţie promovează drepturile colective ale minorităţilor printre alte măsuri prin monitorizarea continuă a progreselor Serbiei în acest domeniu", a spus Tokes.


El a spus că maghiarii salută o aderare a Serbiei la UE dar "cer dreptate pentru crimele în masă comise împotriva minorităţilor în trecut".

"Cerem drepturi comunitare şi autonomie pentru comunităţile de maghiari care locuiesc", a mai spus Tokes.

El a oferit exemplul României, care a luat atitudine pentru minoritatea românească din Serbia.

La rândul său, eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a declarat că perspectiva europeană a statelor din Balcani a fost un motiv de [color:5f30=#0494E1 !important]bucurie pentru cetăţenii din regiune care "speră să li se îmbunătăţească standardul de viaţă şi să se rezolve tensiunile etnice". "Acest lucru este valabil pentru romi, români, albanezi, croaţi, sârbi şamd", a comentat Sogor Csaba.


"Dacă UE nu acordă suficientă atenţie problemei minorităţilor, viitorul în Uniune va fi dezamăgitor. Trebuie să rezolvăm tensiunile minoritare şi autonomia politică este cea mai bună soluţie. Şi pentru Voievodina este cea mai bună soluţie", a mai spus el.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, recent, întrebat dacă relaţiile româno-ungare pot fi o bază pentru relaţia cu Serbia privind minorităţile, că diferenţa este absolut evidentă, Bucureştiul fiind în faza de a încuraja Belgradul să permită autoidentificarea minorităţii româneşti. "Diferenţa este absolut evidentă atâta vreme cât deocamdată ne aflăm în faza de a încuraja autorităţile de la Belgrad să permită autoidentificarea minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei. Orice fel de comparaţie este lipsită de sens", a apreciat Cristian Diaconescu, subliniind că "situaţiile sunt extrem de diferite".

La rândul său, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a spus, cu aceeaşi ocazie, că Ungaria are o poziţie principială "şi anume că fiecare minoritate naţională, comunitate are dreptul să decidă în propriile interese".

"Asta se referă la toată lumea, se referă la acele comunităţi locale care se află în diferite ţări, printre care şi Serbia. Noi respectăm aceste lucruri şi dacă o ţară simte că înţelegerile în această problemă nu sunt respectate sau nu sunt îndeplinite şi ridică glasul în acest sens, atunci trebuie privită substanţa discuţiilor. Şi dacă atrage atenţia asupra acestor lucruri, se pot purta discuţii, dar dacă atrage atenţia asupra acestor chestiuni nu se referă doar în cazuri de speţă la minorităţi, ci este valabil pentru întreaga comunitate europeană", a răspuns, la rândul său, ministrul ungar.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 49
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: STIRI   Joi Mar 29, 2012 6:05 am

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că, pe măsură ce se apropie alegerile, există presiuni din partea unor primari pentru alocarea unor fonduri pentru finalizarea proiectelor, dar sunt constrângeri bugetare şi ar fi stupid să se cadă pradă tentaţiilor electorale.

Întrebat în legătură cu declaraţiile lui Cezar Preda privind existenţa unor presiuni din partea primarilor pentru alocarea de bani penrtru programele din teritoriu, în contextul faptului că premierul "a trântit uşa" la Guvern, Voinescu a spus că există discuţii şi că el confirmă "existenţa unor presiuni de genul acesta".

"Există discuţii şi, pe măsură, ce se apropie alegerile locale, toţi primarii devin foarte nerăbdători să-şi finalizeze proiectele, şi înţelegem acest lucru. Pe de altă parte, există unele constrângeri bugetare. Am plătit un preţ politic mare pentru a păstra echilibrul economic şi bugetar şi ar fi stupid să cădem predă unor tentaţii electorale. Există toate aceste discuţii şi confirm existenţa unor presiuni de genul acesta", a afirmat Voinescu.


El a adăugat că PDL încearcă să gestioneze, pe de o parte, aceste presiuni, iar, pe de altă parte, să păstreze capacitatea economică a României. Potrivit lui Voinescu, prioritatea PDL este reîntregirea salariilor bugetarilor.

MEDIAFAX relata, luni, pe surse, că premierul Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.

"Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea [color:7060=#0494E1 !important]loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii", au relatat pentru MEDIAFAX surse politice.

Acestea susţindeau că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.

Premierul le-a spus acestora că nu trebuie efectuate cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite, dar liderii coaliţiei ar fi replicat că "pe vremea fostului Guvern se putea", susţin sursele citate.

În ziua următoare, Sorin Frunzăverde a anunţat că va candida din partea USL, ca membru PNL, la şefia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Presa a relatat că şi alţi lideri sau reprezentanţi locali ai partidului îşi pregătesc plecarea din formaţiune.

Liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că pentru situaţia în care se află acum PDL este responsabilă actuala conducere a partidului, în frunte cu preşedintele Emil Boc, dar că premierul Ungureanu a contribuit la reacţiile din ultimele zile.

În opinia lui Cezar Preda, premierul Mihai Răzvan Ungureanu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în PDL.

Deputatul PDL susţine că informaţia privind ieşirea premierului din şedinţa de luni a coaliţiei a fost lansată chiar de acesta în spaţiul public, ceea ce a determinat reacţii în partid, mai ales la nivel local.
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: STIRI   

Sus In jos
 
STIRI
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Muhteşem Yüzyıl _ articole.stiri.noutati
» Tuba Büyüküstün articole / stiri / noutati
» Çağatay Ulusoy articole /stiri / noutati
» Bergüzar Korel (Ergenç)_articole.stiri.nouati
» Meryem Sahra Uzerli articole.stiri.noutati

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: DIN SUFLET PENTRU SUFLET (CLICK AICI)-
Mergi direct la: