BUN VENIT!


 
AcasaAcasa    FAQFAQ  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Radio Speranta Romania

Ultimele subiecte
»  Azi sa stins o stea
Vin Oct 11, 2013 8:06 pm Scris de gina.gina

» Steaua e favorită cu Rapid
Joi Apr 11, 2013 6:21 am Scris de Admin

» Stiinta si sanatate!
Vin Mar 01, 2013 8:58 am Scris de Admin

» Sport!
Mar Feb 26, 2013 2:11 am Scris de Admin

» PAPA BENEDICT
Lun Feb 11, 2013 5:11 am Scris de Admin

» Coreea de Nord se pregăteşte de RĂZBOI.
Joi Ian 31, 2013 8:19 am Scris de Admin

» REVISTA PRESEI
Mier Ian 09, 2013 11:20 am Scris de Admin

» SPORT
Vin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» SPORT
Vin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» Administraţia Naţională de Meteorologie.
Mier Dec 19, 2012 11:43 pm Scris de George

» Despre dezamagire
Mar Dec 18, 2012 1:45 am Scris de Lucia

» Structura Cabinetului şi nominalizările pe portofolii
Mar Dec 18, 2012 1:35 am Scris de Admin

»  Sfântul Ierarh Nicolae
Mier Dec 05, 2012 10:54 pm Scris de Admin

» De Ziua Naţională...
Sam Dec 01, 2012 8:59 am Scris de Admin

» Steaua-Dinamo
Dum Noi 04, 2012 10:49 am Scris de Admin

» Abracadabra
Joi Oct 25, 2012 3:10 pm Scris de Admin

» Intre inder si drac!
Joi Oct 25, 2012 3:07 pm Scris de Admin

» Costel
Joi Oct 25, 2012 3:04 pm Scris de Admin

» Leonard Cohen
Joi Oct 25, 2012 2:04 pm Scris de Admin

» Rezultate înregistrate în partidele disputate, joi, vineri, sâmbătă şi duminică, în etapa a XII-a a Ligii I, programul meciurilor de luni şi clasamentul competiţiei:
Lun Oct 22, 2012 4:26 am Scris de Admin

Subiectele cele mai active
Jocul Spanzuratoarea...
CE MUZICA ASCULTATI?
Muzica romaneasca
MUZICA INTERNATIONALA
Super bancuri.
Sa inceapa Trivia!
FOLCLOR
SA NE REAMINTIM.....
Meniu de post
LA MULTI ANI 2012!
Cuvinte-cheie
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata

Distribuiţi | 
 

 Sugestii pentru meniul de Paste 2012

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:10 am

Friptura de miel cu usturoi si rozmarin


  • 1 bucata pulpa de miel, curata de pielite si grasimea in exces
  • 1 lingura rasa de paprika dulce
  • 1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
  • 2 linguri de rozmarin maruntit
  • 3-4 catei de usturoi marisori
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura buna de sare marina grunjoasa

pt. sos:


  • 100 de ml. de vin rosu
  • 2 linguri de sos worcester
  • 1 lingura rasa de zahar brun


  • cateva fire de rozmarin verde pentru decor

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:

Intai de toate, se curata pulpa de miel, intreaga, de pielite si seu.
Intr-un castronel, se amesteca bine-bine: sarea, usturoiul tocat marunt, rozmarinul, paprika, piperul si otetul balsamic, pana se formeaza o pasta omogena.
Cu aceasta pasta se freaca bine carnea peste tot, apoi se aseaza in tava in care se va coace, se acopera (cu foile de aluminiu) si se lasa timp de o ora la marinat, la temperatura bucatariei.
Se incinge cuptorul la 190 de grade, in tava se adauga o ceasca de apa fierbinte, se sigileaza bine folia de aluminiu si carnea se da la cuptor. Dupa o ora, se intoarce pe partea cealalta, se acopera la loc si se coace mai departe.
Dupa alte 45 de minute de coacere, se indeparteaza folia de aluminiu si se inteapa carnea cu furculita, cat mai adanc (catre os). Daca ies sucuri clare, inseamna ca friptura este gata, se unge cu sosul din tava si se mai da la cuptor cat sa se rumeneasca. Daca din intepaturi se elibereaza sange, se acopera friptura la loc cu folia de aluminiu si se continua coacerea inca 15-30 de minute, sau cat va fi necesar (depinde de marimea pulpei de miel). Friptura rumenita se scoate pe un platou si se acopera cu foile de aluminiu, lasand-o sa se odihneasca 15 minute inainte de a o taia (pentru a deveni mai suculenta).

Pentru sos: se adauga in tava in care s-a fript mielul vinul rosu si sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) si se da in clocot, racaind toate bucatelele prinse pe fund. Deindata ce toate s-au desprins, sosul se strecoara prin sita intr-o craticioara, se adauga zaharul brun si se fierbe pana se reduce la jumatate (va avea consistenta ciocolatei topite).

Dupa 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obtinand felii fine si aspectuoase. Eu am alaturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu mustar si usturoi si cred ca afost o alegere buna, s-au potrivit foarte bine intre ele carnita frageda de miel, garnitura picanta si sosul fripturii.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:13 am

Friptura de miel cu iaurt si lamaie


  • carne de miel transata in bucati potrivite
  • 700 ml iaurt gras
  • o lamaie
  • 1 lingura de coriandru boabe, zdrobit
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei de masline

Preparare Friptura de miel cu iaurt si lamaie:

Singurul lucru pe care anul acesta l-am schimbat a tinut strict de prezentare – anume din coaste si cotlete am facut o coronita dupa o idee de kiken-hana de pe culinar.ro – insa maniera de marinare a carnii a ramas aceeasi.

Am transat o carcasa de miel, mai intai indepartand pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grija, astfel incat sa ramana intr-o singura bucata (pulpa din fata am taiat-o pur si simplu in bucati potrivite).

De carcasa s-au ocupat fiica si sotul meu, care au decupat sira spinarii din punctul in care se insereaza coastele, sub stricta mea supraveghere si sub amenintarea sa nu “ciupeasca” vreo farama de cotlet, care musai sa ramana intact si atasat coastelor.

In blender se macina coaja de lamaie, coriandrul si usturoiul.

Intr-un vas se amesteca iaurtul, mixtura aromata, sare, piper, zeama de lamaie si o unda de ulei de masline.

Sosul are un gust deosebit de bun, si intotdeauna pastram cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi langa friptura.

In pungi (sau intr-o punga mai incapatoare) se pun bucatile de carne impreuna cu sosul de iaurt ramas, se leaga pungile si se lasa peste noapte la frigider.

A doua zi dis de dimineata trecem la finalizarea preparatului – am rasucit coastele formand coronita, am fixat-o cu scobitori si am desprins carnea de pe coaste in partea superioara, impingand-o in jos, inauntrul coronitei; fiecare coasta se infasoara in staniol.

Se aseaza toata carnea in tava si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi se da la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o ora.

Cand friptura este rumenita frumos, si o scobitoare introdusa in carne intra cu usurinta, eliberand sucuri clare, carnea este gata.

Se serveste cu o garnitura la alegere, noi am preferat cartofi copti, salata verde si sosul de iaurt.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:19 am

Rulada de miel cu spanac

Ingrediente:

1 pulpa de miel
aproximativ 200 de grame de spanac congelat, sau 400 de grame proaspat
30 de grame de unt
3 linguri cu varf de parmezan ras
3 linguri de ulei de masline
150 de ml. vin alb, sec
1 rosie curata de pielita
sare, piper
3 catei de usturoi

Preparare:

Pulpa de miel dezosata se curata de grasime si de pielite, se fasoneaza cu astfel incat sa se obtina o forma dreptunghiulara de grosime cat mai uniforma, se sareaza si pipereaza, se presara cu 2 catei de usturoi tocati, se pune intr-un vas acoperit (sau o punga de plastic), se stropeste cu o lingura de ulei de masline si se lasa peste noapte la frigider.

Spanacul se caleste in unt (eu am folosit aproximativ 200 de grame de spanac congelat).

Dupa ce lichidul lasat de spanac scade, se trage vasul de foc, se adauga parmezanul ras, piper si un catel de usturoi tocat (nu e nevoie de sare, parmezanul e destul de sarat).

Carnea se aseaza pe o suprafata plana.

Se aseaza umplutura de spanac peste pulpa de miel dezosata.

Se ruleaza si se prinde in cateva scobitori.

Apoi se leaga cu sfoara de bucatarie, incercand sa se dea ruladei o grosime uniforma.

Se incing 2 linguri de ulei de masline extravirgin intr-o tigaie mare si se rumeneste rapid rulada, intorcand-o pe toate partile.

Se aseaza rulada rumenita intr-un vas termorezistent, se adauga rosia fara pielita, taiata felii si vinul alb.

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius. Vasul termorezistent cu rulada de miel se acopera cu folie de aluminiu, apoi se introduce in cuptor.

Se coace acoperit timp de 30 de minute, apoi se indeparteaza folia.

Se mai tine rulada la cuptor pana se rumeneste, intorcandu-se de cateva ori. Iata rulada de miel gata.

Rulada se scoate din tava si se pastreaza la cald, acoperita. Dupa aproximativ 10 minute se scot sfoara si scobitorile si se acopera rulada din nou. Intre timp, sosul din vasul in care s-a copt se paseaza, se potriveste gustul de sare si piper si se transfera intr-o sosiera, pentru a se servi alaturi de rulada de miel.

Rulada se taie oblic in felii de aproximativ 1 centimetru grosime, care se servesc alaturi de sos si garnitura preferata.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:23 am

Drob de miel cu verdeata

Ingrediente:
maruntaie de miel si prapurele de miel
3-4 cepe
6-7 oua
verdeata
ceapa verde multa
sare
piper
miez de franzela inmuiat in lapte

Mod de preparare:

Maruntaiele se spala, se taie bucatele, se prajesc sau se fierb in apa clocotita cu sare, iar apoi se toaca marunt sau se dau prin masina de tocat carne. Se amesteca cu ceapa inabusita, verdeata toccata marunt, miezul de franzela inmuiat in lapte. Din cele 7 oua, 3 se fierb tare si se toaca, sau se dau prin masina, iar celelalte 4 oua se amesteca bine cu compozitia, se pune sare si piper. Se aranjeaza prapurele intr-o tava unsa cu unt, dupa ce a fost tinut mai intii in apa calduta ca sa se desfaca si sa-i iasa tot singele. Se pune compozitia la mijloc, se niveleaza si se acopera cu marginile prapurelui. Se unge cu grasime pe deasupra si se da la cuptor cu o jumatate de ora inainte de a servi masa, daca se serveste cald. Daca se serveste ca si aperitiv, se poate servi rece, stropindu-se cu zeama de lamiie.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:25 am

Ciorba de miel

Ingrediente:
Cap de miel
gatul taiat
antricoate
coaste de miel
ceapa verde
ceapa uscata
morcov
orez
Leustean


Mod de preparare:

Se pune carnea la fiert,se spumeaza.Se adauga 2 cepe uscate si morcov taiate marunt.Cand a fiert morcovul se pune ceapa verde taiata marunt,matele de la miel (fierte inainte)taiate tot marunt si o mana de orez.Se sareaza,se mai pune putin ulei si cand sunt fierte se adauga borsul (fiert in prealabil)si 4-5 galbenusuri de ou.Se pune mult leustean sa-i dea gust.
Pofta buna!
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:27 am

PASCA DE PASTE

Ingrediente:
Coca:
500g aluat de cozonac(vezi reteta de cozonac)
Umplutura:
500g branza dulce
100g stafide
2 oua
3 linguri de zahar
esenta de rom


Mod de preparare:

Din 2/3 din coca se intinde o foaie rotunda,la diametrul formei,de 3cm grosime.Se pune foaia in forma bine unsa cu ulei. Restul de coca,se impleteste un colac de dimensiunea formei,se aseaza peste foaie si se lasa la crescut,fara umplutura.Inante de a fi data la cuptor se pune umplutura.Dupa ce este gata,se lasa la racit in forma.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:35 am

Cozonac impletit


  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • 1 galbenus de ou pt. finisat

Umpluturi – ce va place mai mult, eu am folosit mac oparit cu lapte, rahat si stafide inmuiate in rom, plus o lingurita de cacao pe care am amestecat-o intr-o treime de aluat.

Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele.

Preparare Cozonac:

Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece).

Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare.

Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces).

Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine.

Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata.

dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit.

Ei, dar masinuta mea de paine m-a scutit de efortul descris mai sus (de care am avut parte ani in sir, de altfel) si dupa un sfert de ora aluatul este gata. Daca doriti sa faceti cozonacul cu 3 umpluturi diferite (exemplu: cu cacao, cu rahat si cu mac), impartiti aluatul in 3, daca vreti sa-l impletiti doar in 2 (cu nuca si ciocolata sau chiar ambele parti cu aceeasi umplutura) impartiti aluatul in 2.

Optional, una dintre cele trei parti se poate framanta putin cu 1 lingurita de cacao, pentru a se colora diferit; se ung toate cele 3 (sau 2) cocute cu ulei si se aseaza intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca.

Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, nu stiu cat se vede asta din poza de mai jos, dar crescuse in inaltime considerabil.

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel:

Pe una din treimi am pus rahat si am rulat.

Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse.

Iar pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar.

Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita.

Am asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca.

Cand ajunge aproape de inaltimea formei se unge cu galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa si optional se poate presara cu zahar tos, caz in care se va coace acoperit cu o coala de hartie de copt, ca sa nu se arda pe suprafata.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care gradul de rumenire este satisfacator, se acopera cozonacul cu hartie de copt, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute. Cand este copt bine, o lama de cutit introdusa in cozonac trebuie sa iasa curata. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).

Dupa ce este copt, cozonacul se scoate din forma dupa aproximativ 5 minute si se lasa la racit pe un gratar pentru prajituri, de preferinta culcat pe o parte si invartindu-l de cateva ori de pe o parte pe cealalta. Nu se taie pana ce nu se raceste complet.

Final, varianta impletita in 3 (cu mac, cacao si rahat):

…si varianta impletita in 2, cu umplutura de ciocolata (pur si simplu am ras ciocolata pe foaia intinsa din jumatate din aluat) si nuca (200 de grame de nuca amestecata cu bezea din 2 albusuri batuta cu 4 linguri de zahar).

Va asigur ca finetea acestui cozonac este invers proportionala cu efortul depus la preparare, e cel mai bun posibil. Ca sa il pastrati proaspat mai multe zile, inveliti-l, dupa ce s-a racit complet, in folie alimentara, se va mentine pufos si moale.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:40 am

Baigli – unguresc cu mac si cu nuca


  • 1 kg. de faina alba (am folosit faina ungureasca 550)
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untura
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca)
  • 40 de grame de drojdie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai)
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare

umplutura


  • 250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta)
  • 400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite)
  • 2 plicuri cu zahar vanilat
  • 200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite)
  • 4 albusuri
  • coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac)
  • optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca)

in plus:


  • 4 galbenusuri pentru finisat suprafata
  • faina pentru presarat

Preparare:

Mai intai, o poza de familie cu ingredientele, in care in stanga jos se poate vedea maiaua din drojdia deja activata (am amestecat drojdia cu 1 lingura de zahar pana ce s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si 2-3 linguri de faina si am asteptat cateva minute pana cand a facut basici).

Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devineo masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini.

Eu, insa, am procedat astfel: am batut galbenusurile cu sarea si zaharul, am adaugat esenta de rom si toata grasimea moale, dar nu topita (untura+unt) si am omogenizat cu mixerul. Dupa omogenizare, am adaugat smantana si am incorporat-o bine si pe ea. Am turnat acest amestec in cuva masinii de paine, imediat deasupra am turnat maiaua, apoi am pus faina si coaja de citrice.

Am asezat cuva in masina si am setat programul 12, de framantare in 15 minute. Cu putin ajutor (am oprit masina de cateva ori si am intors aluatul cu josul in sus) masina de paine mi-a framantat aluatul cel neted, mult dorit.

Se da o forma de bila (sau mai degraba de ghiulea, ca e mare) aluatului, se infoliaza si se da la rece pentru 30 de minute.

Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge.

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura.

Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul.

Se aseaza cate 4 baigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra.

Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea).

Inaintea de a se taia, baigli trebuie sa fie complet racit.

Dupa ce racesc, acesti nespus de fragezi cozonacei se pot infolia in folie alimentara (individual) si se vor pastra intr-un loc racoros (camara) la fel de moi ca si in ziua in care s-au copt, as zice ca sunt chiar mai buni. Cel mai mult i-am tinut o saptamana si au fost perfecti.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:46 am

Cozonac pufos cu nuca


  • Aluat:

    • faina- 1kg,
    • drojdie proaspata – 3 cubulete/ 75 gr,
    • lapte- 500 ml, unt- 200 gr,
    • zahar tos – 250 gr,
    • galbenusuri – 6,
    • esenta de rom – 2 fiole,
    • coaja rasa de la o lamaie,
    • 3 plicuri de zahar vanilat,
    • sare – o lingurita;



  • Umplutura:

    • nuca macinata – 250 gr,
    • lapte – 4 linguri,
    • zahar tos – 5 linguri,
    • esenta de rom – o fiola,
    • cacao – o lingura cu varf,



  • Optional: rahat – 100 gr, mac.

Pentru inceput, as vrea sa va expun cateva secrete de-ale mele, care m-au ajutat foarte mult sa imi iasa un cozonac pufos cu nuca superb:


  1. Prima oara se ia in considerare ambientul unde se va pregati traditionalul cozonac pufos cu nuca. In camera trebuie sa fie cald si fara nici un current, iar cel mai important – liniste!
  2. Aluatul de cozonac pufos cu nuca este unul sensibil, si pentru el este necesar tot ce este mai bun: faina cernuta de aproximativ 3 ori, toate ingredientele proaspete si tinute la temperatura camerei, drojdia sa fie de o calitate buna si, de asemenea, proaspata.
  3. O alta regula: textura aluatului. Faina trebuie pusa treptat, pentru a forma un aluat aerisit. Acesta este bun cand se lipeste usor de maini, dar nu de vasul in care este tinut.
  4. Framantatul este regula de aur al aluatului de cozonac pufos cu nuca. Cu cat mai mult va fi framantat cu atat mai pufos va fi acest cozonac pufos cu nuca.
  5. Pentru a creste cat mai mult, primele 20 min. de coacere este nevoie de un foc puternic, si in acelasi timp nu se deschide usa cuptorului, pentru a tine temperatura constanta, iar dupa expirarea acestui timp, focul se micsoreaza pana la 160 de grade.
  6. Pe langa aluat, este foarte importanta umplutura, ce trebuie sa fie cremoasa, dar nici prea moale. Nucile macinate se pot opari din timp cu putin lapte, pentru a scoate gustul amarui din ele.

Pentru inceput pregatim maiaua, cea obisnuita tuturor aluaturilor dospite. Intr-un vas, punem drojdia zdrobita si turnam 4 linguri de lapte caldut. Amestecam pana se dizolva drojdia, iar la sfarsit punem 3 linguri de faina si o lingurita de zahar. Amestecate iarasi toate, lasam aproximativ 20 de minute sa creasca in volum.


  1. In acest timp, frecam 5 galbenusuri cu un praf de sare si la final adaugam coaja rasa de la o lamaie. Separat in alt vas punem nuca macinata cu putin lapte, pentru a scoate acel gust amar, iar, ulterior, topim si untul.
  2. Intr-un vas destul de incapator, punem faina cernuta de cu seara, maiaua crescuta, compozitia de galbenusuri, laptele caldut, zaharul, zaharul vanilat, esentele de rom si aici incepe etapa cea mai interesanta: framantatul. Toate amestecate incetul cu incetul, vor forma o compozitie destul de lipicioasa, si in momentul framantarii se va adauga cate o lingura de unt topit. Framantatul aluatului dureaza aproximativ 30 min, iar miscarile nu trebuie sa fie bruste, totul fiind facut cu gentilete. Odata terminat framantatul, presaram peste aluat putina faina si il acoperim cu un prosop de bumbac curat. Vasul se lasa intr-un loc cald, la dospit, timp de o ora.
  3. In acest timp, pregatim umplutura. In ingredientele expuse mai sus, putem adauga 3 albusuri batute spuma, pentru a fi mai cremoasa.
  4. Dupa ce a expirat timpul, preincalzim cuptorul la 180 de grade si incepem etapa de asamblare.
  5. Impartim aluatul in 2 parti egale pe o suprafata unsa cu putin ulei, intindem foaia de aproximativ 5 cm grosime. A doua parte urmeaza acelasi curs. Umplutura de nuci se intinde pe amandoua, rahatul taiat cubulete se aseaza peste amandoua foi si se ruleaza fiecare in parte. Apoi, puse una langa alta, se unesc varfurile si le impletim intre ele.
  6. Intr-o tava cu hartie de copt, asezam cozonacul, ce va deveni in curand un superb cozonac pufos cu nuca, si il ungem cu galbenusul ramas, iar deasupra presaram putin mac. Se lasa inca 10 min in tava, pentru a se linisti, dupa care il punem la cuptor. Timp de 20 de min. nu se va umbla in cuptor, iar dupa expirarea timpului, pur si simplu, focul il micsoram pana la 160 de grade de la 180 de grade cat a fost preincalzit cuptorul. Mai lasam maxim 40 de minute la aceasta temperatura constanta de 160 de grade. Verificam cozonacul pufos cu nuca daca este copt bine cu ajutorul unei scobitoare, apoi il lasam sa se odihneasca putin, aprox. 10 min., in cuptorul inchis si intredeschis. Apoi asezam cozonacii pe o tava, ii invelim cu un prosop, ii lasam sa raceasca, iar spre final ii invelim intr-o folie transparenta, asa isi vor ramane pufosi, fara a se intari.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:50 am

Cozonac neframantat

4 oua
150 g de zahar
175 g unt
500 g de faina
25 g drojdie uscata granule
250 ml de lapte
2 plicuri de zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un varf de cutit de sare

Pentru umplutura cozonacului:
250 g zahar
2 linguri cacao
150 g nuca
50 stafide sau rahat (optional)

Cum se prepara cozonacul neframantat:

Se se bat 2 albusuri spuma (2 se pun deoparte) se adauga cele 4 galbenusuri si putina sare.

Se dizolva zaharul in lapte si se adauga treptat peste ouale batute spuma, se adauga apoi si coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si faina care a fost amestecata inainte cu drojdia.

Se amesteca pana se integreaza totul si aluatul devine consistent.

Se taie untul in cubulete mici si se pune treptat in aluat, amestecand mereu.

Dupa ce s-a incorporat totul se lasa coca la loc cald sa creasca putin.

Trecem la pregatirea umpluturii….Cele 2 albusuri ramase se bat spuma si peste ele se adauga putina sare, zaharul, nuca macinata, cacaoa si stafidele.

Se intinde aluatul pe masa, se pune in mijloc umplutura, se ruleaza si se aseaza cozonacul intr-o forma unsa cu unt. Se lasa sa se odihneasca si sa creasca aproximativ ½ ora.

Se introduce la cuptor, foc potrivit, pentru coacere pentru aproximativ 30 minute. In acest timp nu este indicat a se deschide usa cuptorului pentru a nu lasa sa intre aer rece si a face cozonacul sa se scufunde.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:52 am

Prajitura Delicia

Blatul:




8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina, 5 linguri ulei, esenta de vanilie sau lamaie, 1/2 lingurita praf de copt




Se bat albusurile spuma cu mixerul, se adauga galbenusurile si uleiul, apoi praful de copt si 3-4 picuri de esenta, apoi cu lingura se amesteca in timp ce pui faina in ploaie. Se ung 2 coli ministeriale cu ulei si se aseaza in tava in care vei turna blatul. In acest mod blatul va putea fi scos usor ridicind de capetele coalelor si tinind de mijloc sa nu se rupa, dar nici nu se va lega de tava. Se lasa la copt 25-30 min la foc potrivit.




Foile:




1 pahar si 1/2 zahar, 4 linguri lapte, 1 ou ,4 linguri miere de albine, 125 g unt, faina cit cuprinde




Se pun intr-un castron zaharul, oul, laptele si mierea si se pun pe foc , se adauga untul si se amesteca pina se topeste zaharul. Se raceste si se adauga faina pina se obtine un aluat de consistenta potrivita. Se unge dosul tavii cu ulei si se imparte aluatul in 2 parti egale. Se intind foile cu sucitorul pe rind direct pe spatele tavii, se baga la copt 7-10 min sau pina se rumenesc putin. Cu un cutit se dezlipesc avind grije sa nu se rupa.




Crema alba:




400 ml lapte, 1/2 pachet praf de budinca vanilie, 2 lingurite faina, coaja de lamaie,2 linguri zahar




Se pune jumatate din cantitatea de lapte la fiert cu zaharul , cealalte jumatate se amesteca cu faina si praful de budinca se adauga coaja de lamaie si se toarna in castron amestecind ca sa nu se faca cocoloase pina se ingroase dar nu prea tare pt ca dupa ce se raceste se mai intareste.




Asamblarea:




Se pune jos o foaie, se unge cu crema alba se pune blatul ,peste blat se unge un strat de gem acrisor,se aseaza a doua foaie. Deasupra se unge cu ciocolata alba topita peste care se picura gelatina colorata se lasa sa se intareasca 15 min in frigider, iar apoi cu coada unei linguri se trag linii prin picurii de gelatina colorati.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 6:58 am

Tort Victoria


Ingrediente:
Pentru blat: 200 de grame de unt, 4 oua, 200 de grame de faina, doua linguri cu lapte, un plic cu praf de copt.
Pentru crema: un borcan de 200 de grame de gem de capsune (gros), 150 de grame de crema de branza de vaci foarte proaspata, dulce si perfect scursa (sau mascarpone), 150 de grame de zahar pudra, doua linguri de smantana, 100 de grame de unt, coaja de lamaie, 50 de grame de coniac sau esenta de rom.

Preparare:
- Unge doua forme de tort cu peretii detasabili, cu unt si tapeteaza-i cu faina (sau zahar pudra).
- Bate untul pentru blat cu zaharul, pana se face spuma. Adauga praful de copt amestecat cu lapte, apoi ouale pe rand si faina proaspat cernuta. Omogenizeaza bine si toarna aluatul in parti egale, in doua in vasele pentru copt. Aluatul se coace in doua tavi diferite, pentru aspect. Daca din diferite motive nu poti face asta, nu este nicio problema, il poti coace tot odata si cand se raceste, il tai in doua.
- Coace blatul la foc potrivit circa 20-30 de minute. Incinge bine cuptorul inainte. Cand s-au copt, scoate-le si lasa-le sa se raceasca incet. Blaturile sunt delicate si foarte pufoase.
- Bate untul spuma impreuna cu zaharul. Adauga branza de vaci si smantana. Totul trebuie sa arate ca o crema fina. Adauga coaja de lamaie si lasa crema la rece o ora, doua sa se intareasca bine.
- Bate gemul de capsune cu o lingura, doua de coniac sau cateva picaturi de esenta de rom si o lingura de lapte ca sa se faca cremos.
- Unge cu gem de capsune unul dintre blaturi (cel care are fata cea mai frumoasa pastreaza-l pentru partea de deasupra), apoi pune toata crema de branza. Daca se prelinge pe margini, nu este nicio problema, asta este hazul prajiturii. Asaza al doilea blat. Pudreaza-l din belesug cu zahar pudra si lasa totul la rece pentru o ora-doua inainte de a fi servit.
- Serveste tortul stropit cu sirop de caspune si o lingura, doua de frisca.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:00 am

Kugelhupf (cozonacul german)


Ingrediente: 1 kg faina, 100 ml lapte, 9 oua, 150 gr zahar tos, 100 gr de stafide albe, 100 gr de stafide negre, coaja de la doua lamai, esenta de rom, 50 gr de drojdie, 100 gr fulgi de migdale, un varf de cutit de sare.

Preparare: Inmoaie drojdia in putin lapte cald, cerne faina, fa o gaura la mijloc si adauga drojdia. Cu o lingura, incorporeaza putina faina in drojdia lichida si lasa totul la cald 10-15 minute. In timpul acesta, freaca 8 oua cu zahar, pana se fac spuma, apoi pune restul de lapte si untul topit.

Adauga totul peste faina cernuta si amesteca aluatul cu mana, incet, fara a framanta foarte tare. Adauga stafidele si amesteca inca putin. Unge formele cu unt, in strat gros tapeteaza-le cu fulgi de migdale.

Aluatul de kugelhupf trebuie sa fie moale, pufos si sa se desprinda usor de pe mana. Pune aluatul in forme (umple doar 2/3), lasa prajitura sa creasca in forma circa 15 minute, dupa care unge cu ou batut deasupra si presara fulgi de migdale.

Prajitura se coace la foc iute primele 10 de minute, apoi la foc potrivit inca 30 de minute. Se rastoarna din forma dupa ce s-a racit putin si se pudreaza cu zahar sau se toarna deasupra o glazura din ciocolata topita.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:03 am

NEGRESA

Ingrediente: 4 oua, 1/2 pachet praf copt, 1 pachet unt (200g), 1/2 kg zahar, 1/2 cana lapte, 6 linguri cacao, coaja lamaie/portocala, zahar vanilat, esenta rom/vanilie.

Pentru compozitie se pun la fiert pana dau 2 clocote urmatoarele ingrediente: 1 pachet unt (200 g), 1/2 kg zahar, 1/2 cana lapte, 6 linguri cacao.
Pentru glazura se iau din aceasta compozitie 15 linguri si se pun deoparte, iar restul compozitiei se foloseste pentru blat.
Peste restul compozitiei se adauga, dupa ce se raceste, 13 linguri faina (12 rase si a 13-a cu varf), 4 galbenusuri si 4 albusuri spuma, 1/2 praf de copt (stins cu zeama de lamaie/otet/apa minerala/sifon).

Aceasta compozitie se pune intr-o tava unsa cu ulei/margarina si tapetata cu faina si se coace circa 20 de minute (foc mediu).
Dupa ce se scoate din cuptor se toarna deasupra cele 15 linguri de glazura si alte elemente decorative: nuci, visine etc.
Se taie a doua zi, dupa ce s-a racit, ca sa nu se incruzeasca.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:04 am

PRAJITURA CICI

Ingrediente: 3 cani nuci prajite, 7 albusuri, 7 linguri zahar, 7 linguri nuca macinata, 3 linguri faina, 1 plic praf de copt, 500 frisca lichida, 2 pachete de crema de ciocolata la rece, 1 jumatate de kg de biscuiti simpli, 2 esente de rom.

Ungi o tava cu unt si adaugi nuca prajita si acoperi toata suprafata tavii. Pregatesti blatul din 7 albusuri batute cu 7 linguri de zahar, 7 linguri de nuca nmacinata, 3 linguri de faina si praful de copt si il torni peste nuca in tava si il dai la cuptor. Cind s-a copt blatul il rastorni si pui peste el dupa ce sa racit crema de ciocolata.

Intr-un bol pui 2 cesti de cafea calduta cele 2 esente de rom si inmoi biscuiti care se aseaja peste crema de ciocolata. Cele 7 galbenusuri se freaca cu 7 linguri de zahar si 3 linguri de apa se pun pe baie de abur, apoi le fierbi pina se ingroasa putin. Cand s-a racit o amesteci cu frisca batuta, amesteci bine si o pui peste biscuiti. O dai la rece pentru 5 ore.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:06 am

FOI CU SMANTANA SI CREMA DE LAMAIE

Ingrediente: 750 ml lapte, 250 grame margarina Unirea, 7 oua, 12 linguri zahar pudra, 12 linguri ulei, 5 linguri smantana, 4 cani faina, 4 pliculete zahar vanilat, 3 lamai, 1 portocala, foi cu smantana, lapte, 2 pliculete bicarbonat de amoniu, 40 ml esente (rom, vanilie, lamaie, portocale).

Foile:
Se bat ouale cu putina sare, se adauga zaharul pudra, uleiul (treptat), smantana, coaja de portocala, bicarbonatul de amoniu stins in zeama de lamaie si se continua operatia pana ce compozitia devine “pufoasa”.
Se pune faina putin cate putin, pana cand aluatul va fi nisipos. Se impart in 4 parti egale si se coc pe fundul tavii de aragaz (tapetata cu faina), la foc potrivit, cate 10 minute fiecare.

Crema:
8 linguri faina se amesteca cu o cana si jumatate zahar, jumatate din lapte (pana se omogenizeaza), apoi se adauga restul de lapte. Se fierbe la foc mic pana devine o ciulama. Se lasa la racit.
Margarina Unirea pentru creme se freaca spuma cu zaharul vanilat (in aceeasi directie si la temperatura camerei), se adauga crema racita (treptat), coaja de lamaie si zeama.

Foile vor fi umplute cu aceasta crema (in mod egal), apoi pudrate cu zahar vanilat.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:07 am

PRAJITURA BUDAPESTA

Ingrediente: 750 ml lapte, 3 cani faina, 50 grame ciocolata, 3 linguri cacao, 10 oua, 7 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 250 grame margarina Unirea (pentru crema), 2 cani zahar tos, 3 linguri zahar pudra, 6 linguri orez pudra, 1 pachet praf de copt, nuca de cocos, lamai, 40 ml esente (rom, vanilie, lamaie, portocala).

Blatul:
Se face un blat: se bat 7 albusuri bezea tare (si un pic de sare) cu 1/2 cani zahar, se adauga galbenusurile treptat (dupa ce au fost frecate cu 7 linguri ulei), apoi praful de copt stins in zeama de lamaie, coaja de lamaie, iar la urma faina “in ploaie” amestecand de sus in jos.
Se tapeteaza tava de aragaz cu ulei si faina, se incalzeste cuptorul la 220 grade, apoi se da blatul la copt 150 grade timp de 25 – 30 de minute.

Foile:
Se face un aluat nisipos care va fi impartit in 2 parti egale din: 3 oua se amesteca cu un pic de sare, apoi se adauga zaharul 6 linguri, cacao 3 linguri, bicarbonatul de sodiu (stins in zeama de lamaie), faina, si se framanta cateva minute pana se desprinde de degete. Se coc 2 foi pe fundul tavii 10 – 15 minute amandoua (in acest timp se face crema).

Crema:
6 linguri de orez se amesteca cu 750 ml lapte cu o cana de zahar, se pun la fiert la foc mic pana devine ca o ciulama, apoi se adauga zaharul vanilat, 100 gr nuca de cocos, margarina Unirea pentru creme, si se amesteca energic cateva minute. Se da deoparte si se adauga coaja de lamaie si putina zeama de lamaie (dupa gust).

Asamblarea prajiturii:
Peste o foaie maro se pune jumatate din crema (calduta nu rece) blatul, restul de crema, foaia maro. Deasupra se glazureaza cu ciocolata topita pe baie de aburi si 50 grame nuca de cocos

Micul secret al retetei – Blatul (nu se uita la cuptor in primele 20 minute).
VA ASIGUR CA E DELICIOASA! (mai ales dupa 24 ore)
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:08 am

PRAJITURA CU FRUCTE

Blatul: 350 ml ulei, 250 ml apa minerala, 1 kg faina, 1 plic bicarbonat, sare.
Umplutura: 2 kg de fructe (cirese, visine, caise, etc.), 250 g zahar, 3 linguri cu gris, scortisoara.


Amestecati 1 cana de ulei, cu apa, sarea si bicarbonatul stins, apoi adaugati faina pana obtineti o coca pe care sa o puteti intinde. Amestecati apoi cu o lingura, o jumatate de cana de ulei cu faina, pana se obtine o crema de consistenta unei smantane groase. Impartiti coca in doua, intindeti cu facaletul prima jumatate, si ungeti-o cu jumatate din crema. Rulati coca unsa si cand obtineti un sul, rasuciti-l in spirala. Procedati la fel si cu cealalta jumatate de coca, dupa care lasati-le la rece.

Fructele se pregatesc in functie de felul lor, apoi se amesteca cu zaharul si mirodeniile (fructele care au mult suc nu se storc de zeama ci se presara grisul peste ele). Ungeti tava cu ulei si tapetati-o cu pesmet, sau puneti in tava hartie pentru copt, luati prima bucata de coca (fara sa o desfaceti), si intindeti-o in forma tavii pe care o folositi, puneti deasupra umplutura, apoi acoperiti cu cealalta jumatate de coca.

Se coace la foc potrivit pana cand se coloreaza deasupra. Se taie calda si se pudreaza cu zahar uniform.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:08 am

PRAJITURA ALBA CA ZAPADA

Ingrediente: 200 g ciocolata alba, 250 g zahar, 1 ou, 1 pachet de unt, 1 l lapte, 1 plic zahar pudra, 1 cana de gris, 3 linguri de miere, 1 lingurita amoniac, 1 lamaie, faina cat cuprinde.

Se pune 1 ou impreuna cu 30 g unt, 150 g zahar, 3 linguri de miere si 3 linguri lapte intr-o oala la bain-marie si se amesteca pana se omogenizeaza totul. Se ia de pe foc, se adauga faina si amoniacul stins cu o lingurita de otet si se amesteca pana iese un aluat care se poate intinde. Se imparte aluatul in trei si se intind trei foi cat mai subtiri. Se coc foile pe dosul unei tavi, la foc mare. Laptele ramas se fierbe impreuna zaharul vanilat si cana de gris, amestecand continuu, dupa care se lasa sa se raceasca.

Se freaca untul cu 100 g de zahar pudra pana se face spuma. Dupa ce s-a racit grisul se amesteca cu compozitia de unt apoi se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca bine pana se omogenizeaza totul. Se umple foile cu crema si se pun la frigider pana a doua zi.

Pentru glazura se topeste ciocolata impreuna cu o lingura de unt la bain-marie, apoi se intinde uniform deasupra prajiturii si se lasa sa se raceasca.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:09 am

PRAJITURA CU VISINE

Blatul: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, 4 linguri de untdelemn, coaja rasa de la o lamaie si sare.
Umplutura: 1 kg de visine (fara samburi), 2 galbenusuri de ou, 4 linguri de zahar pudra, o lingura de zeama de lamaie si putina coaja, unt pentru uns forma.

Se freaca galbenusurile cu sare si zahar. Se adauga untdelemnul, se incorporeaza faina putin cate putin, se amesteca usor cu albusurile batute spuma. Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu faina, se toarma compozitia, se da la cuptor cu foc potrivit si incalzit dinainte. Cand este pe jumatate coapta se pun deasupra ciresele intr-un strat uniform si se continua coptul. Intre timp se bat spuma albusurile cu zeama se coaja de lamaie, se adauga zaharul si se bat in continuare pana ce compozitia capata consistenta. Cand prajitura este aproape gata (cam dupa 1 ora), se intinde uniform peste visine spuma de albus si se mai coace 5 minute la foc mic. Se serveste taiata in patrate potrivit de mari. Daca in loc de visine se folosesc cirese nu se mai pune zeama de lamaie in spuma de albus. Se pot folosi si fructe din compot, caz in care se scurg foarte bine de zeama.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:10 am

PRAJITURA CU LAMAIE

Ingrediente: 6 oua, 200 g zahar tos, 150 g faina, 150 g unt, coaja si zeama de la o lamaie, un varf de lingurita sare, 50 g nuci tocate cu cutitul, un plic cu zahar vanilat.

Se tapeteaza o tava mijlocie (23/33cm) cu margarina solida si faina.
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si 2 linguri cu zeama de lamaie si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou, ca o zapada. Dupa aceea, se pun galbenusurile si untul topit, dar rece, se bat de 4-5 ori, se adauga faina si se amesteca, usor, cu telul, prin rasturnare, de 9 – 10 ori, ca sa se incorporeze faina, dar nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.

Compozitia se desarta in lungul tavii (se curata repede de pe vas cu lopatica din plastic), se niveleaza si se presara cu nucile taiate in felii groase si tocate putin cu cutitul.
Tava se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu, unde se lasa cca 30minute.
Nu se deschide cuptorul 20 minute; apoi, tava se poate intoarce in cuptor, daca aceasta nu coace uniform sau se mai reduce focul, daca prajitura se rumeneste prea tare.
Prajitura se lasa in tava sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se taie in patrate, romburi sau semilune, cu forma din tabla subtire (cu care se taie gogosile).
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:11 am

CUIB DE CIOARA

Auatul: 575 g faina, 30 g drojdie, 30 g zahar, esenta de rom, 50 ml ulei, 5 galbenusuri de ou, 200 ml lapte, 100 ml apa, 1 jumate lingurita sare, coaja de la o lamaie.
Crema: 200 g unt, 100 g zahar (daca doriti se poate folosi dupa gust nuca, cocos, scortisoara).
Siropul: 125 ml lapte, 150 g zahar, vanilie.


Se framanta un aluat cu toate ingredientele (daca e prea moale mai adaugati un pumn de faina) si lasati la dospit.

Dupa ce a crescut il impartiti in 4 parti si din fiecare parte faceti o foaie pe care o ungeti cu crema obtinuta prin amestecul untului cu zahar (aveti grija sa va ajunga crema pentru toate foile).

Daca doriti presarati cu nuca, cocos sau scortisoara. Faceti o rulata din care taiati bucatele de circa 4 cm, pe care le puneti in tava una langa alta, lasati sa mai dospeasca cca 30 minute dupa care dati la copt, 180 grade; dupa cca 20 minute le scoateti si le ungeti cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, dupa care dati din nou la copt.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:11 am

PRAJITURA CU NUCA

Ingrediente: 8 oua, 400 g zahar, 2 linguri de cacao, 1 lingura apa, 5 linguri faina, 2 maini de nuci macinate, 1 pachet margarina, 6 linguri apa, 50 g unt, 100 g zahar, 2 linguri cacao.

Pentru aluat, 6 albusuri se bat spuma cu 250 g zahar; se aduga sase galbenusuri, doua linguri de cacao, o lingura apa, cinci linguri faina, doua maini de nuci macinate. Se amesteca cu telul prin rasturnare si se pune in tava la copt.

Pentru crema, doua oua intregi, cu 150 gr zahar; se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa ca o smantana. Dupa ce s-a racit se pune margarina si esenta de vanilie.

Pentru glazura, sase linguri apa, 100 gr zahar, 2 linguri cacao, se fierb pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se amesteca circular cu 50 g unt.
Aluatul se taie in 2 foi, se umple cu crema, si apoi se pune glazura fierbinte.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:12 am

KREM A LA KREM

Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1 plic (80 g) crema de ciocolata.
Crema: 200 ml smintina dulce rece, 200 ml lapte rece, 1 plic (80 g) Crema de vanilie.
Glazura: 2 linguri apa, 2 linguri zahar, 2 linguri brandy, 100 g ciocolata, 100 g unt.


Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Primele se bat spuma cu zaharul, ca la bezea, apoi se adauga cate un galbenus si se bate un pic dupa fiecare. La sfarsit se adauga praful crema de ciocolata si se mai bate un pic (maxim 30 – 45 de secunde), cat sa se omogenizeze.

Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm unsa cu unt sau asternuta cu hartie de copt. Se coace la foc mediu (180 grade) cam 25 – 30 minute. Se apasa blatul cu degetul, daca adancitura dispare imediat, inseamna ca este copt. Se lasa la racit.

Pentru crema, se pun intr-un bol smantina, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine. Se intinde uniform pe suprafata blatului rece si se baga la frigider.

Pentru glazura, se infierbanta apa, se adauga zaharul, amestecand. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga lichiorul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pana la topirea ciocolatei, apoi se adauga untul. Se mai tine pe foc amestecand pana se topeste si untul. Se lasa la racit.
Cand a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform. Se da la rece pentru 2-3 ore, apoi se portioneaza.
Sus In jos
Dreamy

avatar

feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 48
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   Mier Apr 11, 2012 7:13 am

AMANDINA

Blatul: 10 oua, 300 g faina, 200 g zahar, 30 ml ulei, 50 ml apa, o lingura de nuca macinata, 1 lingura de zahar ars stins cu o lingura apa, 1 praf de copt.
Crema: 1 pachet de unt sau margarina, 200 g zahar, 200 g cacao, esenta de rom.
Siropul: 1 cana de apa, 1 cana de zahar, coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, esenta de rom.
Glazura: ciocolata, 2-3 linguri de apa, cacao cernuta, esenta rom.

Pentru blat, se bat albusurile spuma cu zaharul, apoi galbenusurile se amesteca cu zaharul ars, nuca, uleiul, apa, apoi se incorporeaza in albusuri, apoi faina se pune in ploaie, mestecand usor, se unge o tava cu ulei, apoi se preasara faina si se pune la copt.

Pentru crema, se freaca untul bine, incorporand usor zaharul; se freaca in continuare pana nu se mai simte zaharul, se adauga cacaua si se amesteca pana i se da o consistenta pastoasa si omogena. Se adauga esenta rom.

Pentru sirop, se fierb toate pana se leaga apoi se lasa la racit.

Pentru glazura, se topeste pe foc zaharul cu apa si la sfarsit se adauga cacao sau ciocolata rasa; dupa preferinte se adauga rom.
Sus In jos
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Sugestii pentru meniul de Paste 2012   

Sus In jos
 
Sugestii pentru meniul de Paste 2012
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Ornamente crosetate pentru Paste
» Felicitari cusute pentru Paste
» Hainute crosetate, pentru copii(7)
» Creatii crosetate pentru Craciun
» sabloane pentru broderii de mana

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: DIN SUFLET PENTRU SUFLET (CLICK AICI)-
Mergi direct la: